I. BEVEZETÉS AZ IDEGSEBÉSZETBEI.A. Az idegsebészet tárgyköre

Az idegsebészet tárgyköre azokra az idegrendszeri megbetegedésekre terjed ki, amelyek esetében sebészi megoldás, mûtéti kezelés jöhet szóba. Ezért megfelelô elnevezés a sebészi neurológia is.

Az idegsebészeti stúdiumok alapjai:

Szükséges mindazon mûködészavaroknak az ismerete, amelyek akár a szervezet különbözô megbetegedéseivel együttjáró idegrendszeri zavarokat létrehozzák, akár azoknak az egyéb szervrendszeri kórfolyamatoknak a felismerése, amelyek az idegrendszer elsôdleges betegségeibôl származnak.

Ide sorolhatók pl. az ébrenlét és tudat zavarai, amelyek akár toxicus, akár metabolicus, akár idegrendszeri megbetegedés következményei lehetnek.

Az agyhalál diagnosisa a transplantatio fejlôdésével egyre nagyobb jelentôséget kap, és ennek ismerete, mind etikai, mind igazságügyi orvosi vonatkozásai miatt elengedhetetlen.

I.B. Az idegsebészet határterületei

I.B.1. Belgyógyászat

I.B.2. Szemészet (neuro-ophtalmologia)

A szemnek a koponyában, orbitában való elhelyezkedése, a koponyaûrrel való összeköttetése, valamint a látópálya és a szemmozgató idegek együttese, rendkívül fontos és szoros együttmûködést igényel a szemészet és az idegsebészet között.

I.B.3. Fül-orr-gégészet

A neuro-otológia a már említett nystagmus mellett a halláskárosodások jellegét (vezetéses vagy perceptios) képes elkülöníteni.

I.B.4. Orthopaedia

A degenerativ gerincbetegségek (spondylosis, spondylarthrosis, porckorongsérv, mozgásszegmentum instabilitások) az idegsebészet és az orthopaedia határterületén vannak, amelyeknek optimális gyógyítása neuro-orthopaediai mûtétekkel idegsebészeti és orthopaed elvek alkalmazásával történhet.

I.B.5. Traumatológia

A különbözû sérülések, amelyek akár polytraumatisatio, akár csak a koponya és a gerinc sérüléseikor az idegrendszert érik, együttmûködést igényelnek a traumatológus és az idegsebész között. Több beavatkozás szükségessége esetén a fontossági sorrend meghatározásához optimális együttmûködés szükséges.

I.B.6. Társszakmák

Szoros az együttmûködés az alábbi társszakmákkal:

Közvetlen, mindennapos együttműködés van az alábbi szakmákkal:

I.C. Sebészeti neurológia fôbb területei

I.C.1. Neurotraumatologia

Az idegrendszer traumás károsodásaival foglalkozik. Koponya és gerinc traumák, koponyatörések, koponyaûri térfoglaló vérzések, gerinctörések, a gerincvelô károsodásai és mindezek idegsebészeti kezelése a tárgya.

I.C.2. Neuroonkologia

Tárgya az agy, gerincvelô, burkaik és a koponya, valamint gerinc daganatos megbetegedései.

I.C.3. A központi idegrendszer éreredetû bántalmai

I.C.4. A koponya és gerincûr gyulladásos megbetegedései

I.C.5. Degeneratív megbetegedések

A gerinc, csigolyák és a csigolyaközti porckorongok degeneratív megbetegedései, a gerinccsatorna szûkülete és a rheumatoid artritis. A craniocervicalis átmenet megbetegedései (neuro-orthopedia).

I.C.6. Az idegrendszer fejlôdési zavarai: Kóros functiok (fájdalom, epilepsia, nem mozgászavarok) befolyásolási lehetôségei